Predstavitev/ o prvenstvu

Naslednje svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni bo potekalo od 19. do 26. septembra 2020 v Murski Soboti. Osrednji del dogodka bo potekal na letališču Murska Sobota, priprave na svetovno prvenstvo pa so se že začele. Kot uvod oziroma neke vrste generalka v svetovno prvenstvo 2020 bo od 27. avgusta do 1. septembra 2019 potekalo predtekmovanje oziroma Slovensko odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni Murska Sobota 2019.

Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni poteka na vsaki dve leti, kjer tekmujejo najboljše ekipe na svetu. Leta 2014 se je svetovno prvenstvo odvijalo v Braziliji, 2016 na Japonskem, 2018 v Avstriji, kjer se je pomerilo 150 ekip iz 38 različnih držav. Slovenijo sta zastopali dve ekipi. To sta bili ekipa Roto balloon team v sestavi Radoš Švagelj, Miro Lasbaher, Luka Mihalič in Matjaž Plošinjak ter Vito Balloon team Slovenia, ki so jo sestavljali Vito Rome, Tin Švagelj, Anja Novak in Daša Ložar. »Ko ob sončnem vzhodu in zahodu v zraku vidiš 150 balonov, so pogledi v nebo nepozabni,« so povedali.

Prireditelji svetovnega prvenstva v Murski Soboti so Roto balonarski klub, skupaj z Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenija, Aeroklub Murska Sobota, katere čaka zelo zahtevna naloga, saj bo samo v sklopu prvenstva sodelovalo 140 balonov, kar pomeni vključno z ekipami več kot 800 ljudi.

V 2020 ste torej dobrodošli v Pomurju! Pomurska pokrajina je idealna za letenje z baloni zaradi svoje idealne geografije oziroma ravnice ter primernih temperatur in vetrov. Že letos pa pričakujemo veliko število pilotov, ki bodo leteli in trenirali nad Pomurjem.

Video predstavitev 24th FAI World Hot Air Balloon Championship Murska Sobota 2020

Organizatorji – nagovori

Slovenija je v Prekmurju že pred 25. leti, davnega 1994 že organizirala evropsko prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ki je sodelujočim ostalo v nepozabnem spominu zaradi slikovitega ambienta, odlične kulinarike in srčne gostoljubnosti domačinov. Organizacijski tim za 2020 se lahko pohvali z organizacijo slovenskih nacionalnih prvenstev med letoma 2013-2017 in tekmovanja FAI leta 2017 ter več kot 10-letnimi izkušnjami iz različnih področij balonarstva (kot piloti, uradniki, člani ekip …) v nacionalnih, evropskih in svetovnih FAI tekmovanjih …

Župan Mestne občine Murska Sobota

AAS-Letalska zveza Slovenije

Balonarska komisija Letalske zveze Slovenije

Dragi balonarji in prijatelji,

dolgo je že tega, kar smo se srečali v Murski Soboti. Priznati moram, da sem bil, kot član organizacijske ekipe iz leta 1994, še do nedavnega prepričan, da je bila to zame edina tovrstna izkušnja v življenju. Medtem pa sta Slovenija in svet postala priča popolnoma novi generaciji pilotov - mladih, ambicioznih in zagnanih, ki meje poletov z baloni pomikajo višje, kot smo si leta 1994 sploh lahko predstavljali. Dandanes imamo na voljo nove tehnologije, sveže informacije in popolnoma nov koncept samega prvenstva kot takega.

In ravno ta generacija je tista, ki je trenutno na vrhuncu moči, njene ambicije so še večje. S ponosom vam predstavljam pismo o nameri, s katerim napovedujemo organizacijo 24. Svetovnega prvenstva leta 2020, saj vem, da bomo na njih lahko zelo ponosni.

S spoštovanjem,

Štefan Pavlinjek, predsednik

Štefan Pavlinjek

Balonarski klub Roto Balon klub

Vsem, ki ljubite ta šport.

Balonarski klub Roto je leta 2013 v Polani zbral številne navdušence - z namenom organizirati državno prvenstvo. Mnogi med njimi so kot piloti, člani posadk, opazovalci, svetovalci in ocenjevalci v preteklosti že sodelovali na državnih in mednarodnih dogodkih. Nekateri so bili tudi del organizacijske ekipe leta 1994, mnogi so se kasneje tudi sami začeli ukvarjati z balonarstvom, vsem pa sta bili skupni obilica izkušenj in motiviranost.

Zaradi tesne povezanosti z Avstrijo in njeno nacionalno letalsko zvezo, sem imel priložnost sodelovati s tamkajšnjimi piloti in organizatorji, katerih nasveti, ekipe in oprema so mi zelo pomagali pri organizaciji. Z njihovo pomoč sem zelo hvaležen. 

Balonarski klub Roto je tekom let uspel privabiti številne sponzorje. Posebna zahvala gre Aeroklubu Murska Sobota, ki nam je vsakokrat zagotovil zadosti prostora in omogočil uporabo letališke infrastrukture.

V želji, da bi slovenske pilote spodbudili in jim omogočili, da se učijo in izkusijo »pravo stvar«, smo povabili tudi pilote iz tujine. Tekom dogajanja smo gostili avstrijske, madžarske, nemške, češke in hrvaške ekipe.

Če skušam povzeti svoje izkušnje iz teh let, bi izpostavil raznovrstnost zastavljenih tekmovalnih nalog, veliko možnosti za varne pristanke, ugodne vremenske razmere in prijazne domačine.

Zdaj je čas, da naredimo korak naprej. Vabimo vas, da se junija pridružite našemu državnemu prvenstvu, spoznate organizatorja in se seznanite z lokacijo. Budno smo spremljali tudi organizacijo dogodka v Avstriji (2018) in tam zbrali nekaj uporabnih namigov. Naš cilj je, da v letu 2020 organiziramo Svetovno prvenstvo in ob tem ustvarimo spomine, ki se jim nihče ne bo hotel odreči!

Se vidimo v 2020,

Goran Grgič, predsednik

Goran Grgič