O regiji

TOP 10 razlogov, zakaj obiskati Pomurje (Vir: Visit Pomurje)

Razlogi za obisk Pomurja so številni. Preprosto prideš, ker si zaželiš drugačnosti, miru, ravnice, pogledov v neskončne zelene daljave, dobrega vina, šunke in tünke, kolesarjenja, letenja, rafta, prekmursko-prleškega melosa besed, murskih vil, ciganske glasbe, domačnosti, gostoljubnosti … V Pomurju čas teče počasneje in je vsaka ura dolga vsaj dve, včasih več. Zato pridite takrat, ko potrebujte čas za sebe in za tiste, ki jih imate radi.

  1. Črno zlato« izvira v Moravskih Toplicah in je v svetu edinstvena in zdravilna termo-mineralna voda.
  2. Okusi, ki premamijo, in dobrote, ki prevzamejo – domača kulinarika, katere okus in vonj vam bosta za vedno ostala v spominu. Zaradi nje se boste vračali v naše kraje. Vedno znova.
  3. Jeruzalem - V ta »Nebeški svet« so pred več kot 700 leti prijezdili križarji. Z vrha gričevja jim je ob pogledu na pokrajino preprosto vzelo sapo. Vzkliknili so: Ta kraj je svet! Nebeški! Kakor Jeruzalem! In tako je nastal naš Jeruzalem.
  4. Plečnikova cerkev v Bogojini in Romanska Rotunda v Selu sta Sakralna bisera v osrčju narave. Prva je nastala v 20. letih prejšnjega stoletja po zamisli priznanega arhitekta Jožeta Plečnika. Izjemna romanska arhitektura in stenske slikarije iz prve polovice 13. stoletja pa krasijo Rotundo v Selu.
  5. Grad Grad na Goričkem je največji grad v Sloveniji, ki leži v osrčju največjega krajinskega parka pri nas.
  6. Reka Mura - Z izredno biotsko raznovrstnostjo in eden najbogatejših ekosistemov v tem delu Evrope.
  7. Doživite odprto, toplo in s prepoznavnim, preprostim značajem oblikovano panonsko dušo. V narečno, kulturno in jezikovno najbolj pestri pokrajini v Sloveniji vam bomo še najbolj »zlezli pod kožo« ob številnih dogodkih, festivalih in živi kulturni dediščini.
  8. Žlahtne vinske kapljice na štirih vinorodnih območjih v Jeruzalemskih, Radgonskih in Lendavskih goricah ter na Goričkem. Šipon, najznačilnejše vino Pomurja in Traminec, katerega sloves je že zdavnaj presegel domače kraje.
  9. Grad Negova - S strani Svetovne zveze za fotografsko umetnost (FIAP) razglašen za enega od šestih fotogradov na svetu.

Poženite pedale! V Pomurju vas pričakuje več kot 600 km označenih kolesarskih poti.

Več na http://www.visitpomurje.eu/si/domov

Filmčki link You Tube? Visit Pomurje (ni teksta?)

Zemljevid – link z lokacijami znamenitosti, nastanitev in gostinstvo + območje tekmovanja PRAZNA TABELA

TU PRIDE TABELA PRIPOROČILA ZA ZNAMENITOSTI